08 юни 2009

Съевата дупка








Не знам кой е определил Съевата дупка за най-красивата пещера в България. Красива е. Много наистина. Но съм била в по-причудливи и богати пещери- Ягодинската например, или Приказна. Явно всичко е въпрос на вкус.

Решихме да я видим и да си попълня колекцията с печат от 100-те национални туристически обекта. След 29-тия вече не са ми мания и мога да мина и без тях, но все пак... :)

Изчакваме кръгъл час, за да се събере група и да влезем в пещерата. Вижда се, че водачът ни е с дългогодишен опит в тази работа - строява ни бързо в колона, приказката му тече, а инерцията е загубила част от ентусиазма на лекцията.

Съевата дупка се е образувала някъде преди 1 милион години (дали пък не бяха 3?) от тектонски варовици. Намира се до село Брестница, близо до Ябланица и Тетевен. Средната надморска височина е 520 метра, дължината е 205 метра, а температурата преобладава от 7 до 11 градуса. В пещерата има 5 зали и няколко галерии. В едната зала, наречена "Харманът" има забележителна акустика. Тук са пяли няколко известни хора, единият от които детският на Българското национално радио.

Както всички отворени за туристи пещери в България, и тук са измислили имена на всяко по-голямо и интересно образувание. Показани ни бяха суджуци, торти, купа сено, джудже, бременна жена, римски воин, звездна карта, замък, водопад, крокодил, щраус...спирам. В такива моменти ме обземат дълбоки съмнения, дали фантазията ми е толкова богата, колкото си мисля.

Иначе пещерата е в много лошо състояние. Развива се зелен мъх около осветлението, е ... не е като в Ягодинската пещера, където всеки момент ще поникне трева. Стените са опушени в черно от факли, които са се ползвали в миналото при туровете. Човешката ръка е оставила следи почти навсякъде в пещерата.

Според мен, тези места трябва да бъдат затворени завинаги за "масовия турист". Който наистина иска да види подземното царство, да стане пещерняк.

Няма коментари: