29 ноември 2010

Вашингтон, окръг Колумбия

Вашингтон е изненадващо зелен град отгоре. Долу дърветата се губят сред големите сгради. Тук е седалището на федералното правителство. Почти всички от първите 500 корпорации в класацията на САЩ имат офиси тук. Тук са централите и на някой от най-важните международни финансови институции, като Световната банка, Международният валутен фонд и Международната банка за развитие. Вашингтон е домакин на 174 чуждестранни посолства. От всяка сграда се вее американското знаме. Много забележителности, много музеи, хора с костюми и делови куфарчета. И все пак ми се сториха неестествено малко хората по улиците.

За да влезеш в някоя административна сграда, минаваш през няколко проверки и скенер. По едно време взе да ми дотяга, ама няма как. След атентатите са затегнали доста мерките си за сигурност. Като влезеш те посреща снимка на усмихнатия Обама.

За 5 дни тук, не видях нито едно задръстване. Умно са разпределили трафика, буквално през няколко метра има пешеходни пътеки. Рай за мен :)

Жените в елегантно облекло, правят впечатление с подобните си бижута – перлени.

Общо взето градът е странно спокоен. Големите сгради и костюмираните хора създават илюзията за сигурност и липса на каквато и да била престъпност.

Белият дом е официалната резиденция на президента на САЩ. Сегашното название на сградата е дадено през 1901 г. от президента Теодор Рузвелт, а преди това сградата е наричана Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт. Върху покрива се разхождат снайперисти, ама не е желателно да се целиш в тях с фотоапарат.
Монументът Вашингтон.

Първото ми возене в метро :) Голямо вълнение.Успях да прескоча до Вашингтонската зоологическа градина. Изненадох се като видях в колко малки клетки гледат животните. Не очаквах такива условия. Имаше и нашествие на мишки, като можеха да се видях по десетина във всяка клетка. Няма да пускам снимки, че ме подтискат такива неща.

Няма коментари: