22 април 2013

Денят на Земята


Единствената религия която чувствам истински е тази на северноамериканските индианци. Споделям няколко извадки от книгата „Ти и Земята сте едно“ на издателство „Изток-Запад“ и си припомням коя съм:

„Всяка стъпка върху Земята трябва да бъде молитва. Ако осъзнаете това, ще вървите по свещен начин.“

 Шармейн Бялото Лице, съвременна традиционалистка – лакота

„Старите индианци ни учеха, че е погрешно да се изкоренява каквото и да е, което расте от Земята. То може да бъде отрязано, но не и изкоренявано. Дърветата и тревите имат души. Ако на някой индианец му се наложеше да откъсне растение, той го правеше с молитва да му бъде простено, като обясняваше защо растението му е необходимо.“ 

Дървеният Крак (1858-1940) – шайени

“Време е индианците да разкрият на света това, което знаят за Природата и Великата Тайна. Аз ще ви кажа какво знам и кой съм. Ще направите добре, ако ме чуете. Имате толкова много да учите!
Великата Тайна е създала всичко по един съвсем прост начин. Самият живот е съвсем прост. Ние правим това, което желаем, като единственият закон, който спазваме, е законът на Природата, законът на Великата Тайна. Ние не познаваме друг. Нямаме нужда от вашата църква. Черните хълмове са нашата църква. Нямаме ни най-малка нужда от Библията ви. Нашата Библия са вятърът, дъждът, звездите. Светът е една отворена Библия и ние, индианците, я изучаваме от милиони години. Така разбрахме, че Великата Тайна направлява цялото Мироздание и всичко, което тя е сътворила, е живо. Камъните също са живи… Ние им говорим и те ни отговарят”. 

Матю Кинг, духовен водач на оглала- лакота

„Всичко е приготвено за теб. Твоят Път се намира точно пред краката ти. Понякога той е невидим, но е винаги там. Може и да не знаеш накъде води той, но трябва да следваш Пътя. Това е Пътят към Създателя- единственият Път.“

професор Орен Лайънс, съвременен индиански духовен водач- ирокези


http://kennethfergusonfineart.com/

Няма коментари: