01 декември 2010

Маями, Флорида

В момента, в който излязох от летището, ме удари една гореща вълна с много влажен въздух. Имах чувстото, че дробовете ми се пълнят с миниатюрни капчици вода и несъзнателно си пипнах косата, като бях сигурна, че е влажна. Не беше, просто тропичен климат. Бързо свикнах с това, даже много ми хареса тежкото, мокро дишане.

Малко ми е противоречиво усещането за Маями. Още в първите часове се заразих от превъзбудата на всички и желанието за забавления и живот. Само след ден вече ми беше трудно да издържам на лъстивите погледи и различните подхвърляния по улиците. На третия ден виждах нещата не като израз на свобода, а на обикновен разврат. Сега като съм далече, пак ми е любопитно.

Силно впечатление ми направиха жените :) Толкова много красиви жени на едно място, не бях виждала. Смесици от различни раси, някак жилави и много екзотични. Мъжете също имаха интересни черти, но бледнееха, пред женското излъчване.

Маями се намира на Атлантическия бряг на Флорида и е един от градовете с най-малка сухоземна площ в СAЩ– по малка от 100 кв.км. Общо взето Флорида е била едно блато, което са пресушили, за да се настанят хората там. Прокарали са канали за 24-часово отводняване, но така са спрели водостичането в Евърглейдс, сега го възстановяват с 11 милиарда долара федерални пари. В окръга живеят 2 млн. и половина души. Голяма част от тях са имигранти, най-вече от Куба и Хаити. В последните години се забелязва и вълна от руснаци, венецуелци и никарагуанци.

Градът се разраства неимоверно бързо и почти всичко е застроено. Успяха да ни покажат последната незастроена площ – една не много голяма гора. За нея имало доста интереси и е въпрос на време да се замести с хотели и други подобни.

Маями привлича годишно над 12 милиона души, които харчат там 17.1 милиарда долара. Тук няма голяма промишленост, предимно се развиват малки частни бизнеси. Има много банки и 45 000 адвоката в областта. В Маями е и най-голямото пристанище в САЩ за круизови кораби.

Общината е много зелено устремена и има различни програми за зелен бизнес и инициативи. Имат пълната подкрепа на медиите, на известни личности и на автомобилните компании, произвеждащи хибриди и електрически автомобили. Стремят се да станат най-екологичната община в страната. Не можеше да не се забележи, че управниците, предимно жени, са много феминистично настроени. Имат множество действащи програми за финансиране на малки и средни предприятия, управлявани от жени от малцинствените групи.

В общинската болница лечението е безплатно, поради големия брой имигранти, което много дразни изрядните данъкоплатци. Всички деца, независимо дали са легално тук или не, имат право на безплатно училище. Интересното беше, че са въвели собствена образователна система за екологично образование на децата от детската градина до завършване на 12 клас.

Има и много бездомници. Областната управа е разработила система и за тях, като им дава безплатно жилище и ги поощрява да си търсят работа. Програмата не върви добре, защото на улицата изкарват в пъти повече от просия.

Много малка част от града.






В този парк имах две незабравими срещи - с един перуанец на средна възраст и с един възрастен кубинец. Чудесно място за нови запознанства.


Белите ибиси бяха като кокошки. Хората ги хранеха с хляб.

И прекрасни дървета!

Любимо място за снимки на туристите. На тези стълби бил застрелян Джани Версаче.



Няма коментари: