12 декември 2010

Сан Франциско, Калифорния

Сан Франциско се слави като един от най-космополитните градове в САЩ. Втори по скъпотия след Ню Йорк. Многообразието на града е видно от големите китайски, италиански, латиноамерикански, ирландси, японски и други общности. Всеки 6 мъж е гей, за жените не знам как стоят нещата. Голяма част от града е унищожена при земетресениe 8 по Рихтер, през 1906 година, когато са разрушени над 35 000 сгради и са загинали около 2 500 души. През 1989 година има ново земетресение, 7 по Рихтер, с 63 жертви.

Много свеж град, но и доста опасен за самотни чужденки, разхождащи се посред нощите. Добре, че се научих да бъда невидима.


Гледка от хотелската стая.




Градът е построен върху 42 хълма. На места улиците са доста стръмни.



Кулата Койт.

Тихият океан.



Къщата на Джон Мюър, за когото не бях чувала до сега. В САЩ го наричат "бащата на националните паркове". И наистина има впечатляваща биография.
И едно колибри :) Тъкмо предния ден говорих колко много искам да видя.



Красиви рисунки, със социални послания. Тези са от централната част. Една вечер ходих на купон в мексиканския квартал, при група българи. Много от стените в квартала бяха изрисувани с подобни картини. Истинско изкуство! За съжаление беше тъмно и не снимах.

Островът отзад е Алкатрас. Дълго време е бил военна база, но понеже не е било икономически изгодно, го правят на затвор. Първо военен, след това цивилен. Тук са държани някои от най-опасните престъпници в Америка през 30-те и 40-те години на 20-ти век. Рекламира се с пребиваването на Ал Капоне. Няма нито едно потвърдено успешно бягство от тук. Днес островът е национален парк, а затворът е превърнат в музей.






Вечерните разходки из притихналите улици носят много адреналин.
Пирамидата " Трансамерика" е висока 260 метра и е един от символите на града. В средата.

Няма коментари: