02 април 2020

Манастирът Дискит и долината Нубра


Дискит (Diskit Monastery) е основан през 14-ти век и принадлежи към сектата на Жълтите шапки (Gelugpa). Намира се на 3124 метра надморска височина в долината Нубра.





Статуя на Буда Майтрея, 32 метра височина.





Подобно на останалата част от Тибетското плато, долината Нубра е студена пустиня със специфична растителност. Това е може би най-рекламираното сред туристи място в Ладак.

Не успях да се вживея в ролята на ентусиазирана чужденка, виждаща за първи път такъв ландшафт. Професионалният ми поглед веднага направи оценка на щетите върху територията, в следствие на неустойчив туризъм. Заведение за хранене в центъра на зоната, директно върху пясъка, като не е ясно къде отиват отпадъчните води. Боклуците се трупат в ров отзад, вероятно не един. Ерозия. Всеки ходи където си поиска и няма ограничения и регламентирани пътеки. Единственото ограждение е за стадото двугърби камили, които се използват за атракция, но то е да предпази туристите по-скоро. Минава се с коли и мотори. Хората са стимулирани да се качват върху самите дюни, за да се снимат. И т.н. Направо видях мястото след 10 години с този интензитет на посещения и този начин на управление-тотално разрушение.

Не стояхме много. Спаси ни пясъчна буря, която се завихри и трябваше да напуснем.





снимка: Петър Паунчев

Няма коментари: