16 юли 2018

Преспанското езеро


Вълшебно място, разположено на териториите на три страни – Албания, Гърция и Македония. Ние бяхме в гръцката му част и като всички останали туристи си наехме лодка за разходка по него. Времето, разбира се беше крайно недостатъчно да преживееш мястото, да слизаш по бреговете, които те викат и да ги изследваш. Стига толкова, колкото да го видиш и да си го запазиш като дестинация за следващ път. Вода, скали, плажове от обли бели камъчета и стари гори. На малко островче в едната част на езерото е гробът на цар Самуил. По стръмните брегове – скални манастири. Историята тук е много и е навсякъде.

Определено ще се върна, следващия път и в албанската му част.  









Нощувката ни беше в китно малко планинско селце (Agios Germanos), а в центъра му ресторант с невероятна кухня. Ако имате път натам, не го пропускайте - Το Τζάκι.  


Най-вълнуващата част за мен беше този скален манастир, в който още се чуват песнопения от стените, въпреки, че отдавна не живеят монаси в него. Много силно място... Прииска ми се да остана с часове в малката тъмна църквичка и да потъна в молитви.







Няма коментари: