18 май 2009

Фестивал на зелениката 2009

 Странджанската зеленика е символът на фестивала и Природен парк "Странджа". Изключително красиво растение, което цъфти в началото на месец май и се среща само в Странджа и Кавказ.

Малко преди откриването- м. Селски баир, село Звездец.

Последни уговорки на фолклорните състави.

Тези деца свиреха просто изумително!


И пяха пленяващо!
Това е началото на едно дълго странджанско хоро :)Имаше конкурс за най-вкусен странджански боб. Около тази маса се навъртаха най-много хора. Вечерта в палатките беше интересна :)


Щанд на коалиция "За да остане природа в България" и ръчно изработени красоти от четири млади момичета.

Кметът на село Звездец изненада всички гости с печено агне, по случай празника.Река Велека беше до глезените. Оказа се, че за някой не е толкова лесна работа преминаването :)


 А тези хора много ме зарадваха. Общо четири семейства със седем деца на различна възраст бяха дошли от Бургас, за да видят Странджа. Някой бяха с бебета на гръб. Дай Боже повече такива родители!

Станислав не пропуска къпането в топлата вода :)

Кеф!

 Голям интерес за всички предизвика "тролеят". А това е Инка- един от героите на деня.Малка част от палатковия лагер. Хората започват да пристигат в м. Св. Илия, край село Граматиково.Колкото и невероятно да звучи, за първи път присъствам на Фестивала на зелениката. Стечения на обстоятелствата. Успях да бъда там само първия ден, защото имах изпит в неделята. Програмата беше доста интересна. Гостите имаха възможност да опитат вкусен странджански боб, известния манов мед, типичния за района зелник, домашни сирена и други вкуснотии. Тържествено бе открит Зелен коридор “Пътят на звездите”, който беше разделен на две групи. По късия преход (3 часа) тръгнаха около 80 души, а по дългия (5 часа) се включиха около 70 човека. Вечерта бе открита фотоизложбата „Картини от Странджа - запомнете я такава!” в информационно-посетителския център на дирекцията на Природен парк „Странджа” в гр. Малко Търново. Авторът е бургазлията Евгени Динев. Палатковия лагер беше настанен в м. Св. Илия, край село Граматиково, където имаше уроци по странджански хора, вечеря под звездите и няколко рождени дни :)
На втория ден са разгледали зелениката и са преминали през единствения в България гео-маршрут, по който могат да се видят така наречените възглавничести лави или пилоу лави. Възглавничестите лави са уникален геоложки феномен- в Европа ги има само на около 10 места, а в световен мащаб са изключителна рядкост. Приблизителната им възраст е 65 млн. години. Успяли са да видят също рядката странджанска боровинка. Всичко, разбира се, е завършило с баня в морето и изгорели гърбове :)
Тази година дойдоха над 500 души. Много е радостно, че толкова много хора от цялата страна се събират на едно място, за да усетят природата и да се докоснат до духа на Странджа.
Другата година пак :)

Няма коментари: