29 ноември 2014

Около и в Трабзон

Трабзон е много приятен град в Турция, на 3 часа път с кола от границата с Грузия. Градът в миналото е бил част от Пътя на коприната, затова все още могат да се усетят смесици на религии и различни култури. Регионът е най-големият производител в света на череша и лешник.  Трабзон отговаря и за 20% от общото производство на риба в Турция. Произвежда също много чай. Известен е още с местната си кухня, като най-много ме впечатли хамсията, приготвена по специална рецепта. Тук опитах за първи път салеп, топла напитка, приготвена от стрити  на прах корени от планинска орхидея, мляко, захар, канела и разни други съставки. Много ми хареса.

За нула време се запознахме с един прекрасни местни хора, които ни показаха всички забележителности и най-добрите ресторанти, като завършихме с дълго, международно пушене на наргиле. Отново нямам думи за гостоприемството им...

Впечатляващ беше и Черноморският технически университет в Трабзон, създаден през 1955 година. Имат над 50 000 студенти, отлично оборудвани лаборатории, кораби и огромен, ама огромен кампус.

Сега като разглеждам се оказва, че нямам много снимки от самия град, щракала съм повече по пристанищата в околностите, ама толкова този път.

Беше едно хубаво, леко и безгрижно пътуване.

Просто гледка към някой черноморски град.
И към друг подобен.
Бране на чай високо, високо по хълмовете.
В Трабзон се намира и църквата "Света София". Нейната интересна история е разказана много добре тук.
Не ме изкушиха всичките лакомства, изложени зад светещите витрини.
Завършихме и с чаша чай, в отворено кафене на Черния хълм, с гледка към града.



Няма коментари: