01 април 2020

Другият свят. Туртук.


След кратка почивка в Ле, по време на която си вадим нов набор от разрешителни, се отправяме на тридневно пътешествие в северната част на Ладак, чак до границата с Пакистан.

Туртук е малко село, което е било под контрола на Пакистан до 1971 г и е отворено за туристи едва през 2010 г. Разположено е в долината на река Shyok и е сравнително малко посещавано място. От високите му части се открива гледка към Каракорум.

Пътят е много дълъг, но и много, много красив. Пейзажите се сменят един след друг: остри зъбери, побелели от сняг върхове, речни пясъчни корита и безкрайни полета от камъни в различни размери. От време на време семейства ходещи птици пъргаво пресичат шосето. Трафик няма.

Унесът ми е прекъснат от навлизането в поредица от малки населени места, а гледката изостря инстинктите ми. Много прах, строителство и пластмасови отпадъци покрай пътя. Вече не сме в будистките общности, там боклуците са наистина рядкост. Няма усмивки, няма кимване с глава за поздрав. Местните ни гледат от подозрително, до лошо. Децата ни отделят по-специално внимание, къде с агресивна просия, къде с пипане на багажите. Няма я онази природна любознателност, отвореното отношение от човек към човек и усещането за споделеност на света.

В Туртук пристигаме в късния следобед и сме недоволно уморени. Настаняваме се и излизаме на разходка преди да се стъмни съвсем. Тъкмо започва вечерната молитва и много мъже в дълги роби се стичат към джамията. С Петьо установяваме, че нямаме търпение да си тръгнем оттук. Религиозните норми са ни хванали за гърлото.

На другият ден джамията ни събужда в 5,00 ч.. Оправяме си багажите и тръгваме без колебание и без да се обръщаме назад.

Виждате ли къщата със стълб до нея? Това са мащабите на района.

Снимка: Петър Паунчев







Снимка: Петър Паунчев


Няма коментари: