04 април 2020

Пътища

Ладашките пътища заслужават специално внимание. Прекарахме много време по тях, а гледките не могат да се преразкажат. Десетки часове на тишина и съвършенство.

Проходът Кардунг Ла (Khardung La) е историческо място и в миналото е бил основен път по който каравани, с близо 10 000 коне и камили, са доставяли стоки от и до цяла Централна Азия. Вълна, злато, сребро, чай, кожи, кадифе, коприна, килими, сол, нефритени произведения, индиго, опиум и др. Вече асфалтираният път е построен през 1976 г. и отворен за коли през 1988 г. Днес е стратегическо място за доставки на провизии до ледника Сиачен.

Кардунг Ла е на 5 359 м.н.в. и въздухът е доста разреден. За да процъфтява търговията със сувенири в Ладак се печатат и продават тениски, магнити, картички и др. на които Кардунг Ла е обявен за 5 602 м.н.в. и се представя за най-високия проход за превозни средства в света. Това обаче не е вярно.

Минаването ни през това място беше свързано със заразителна еуфория. Дали заради всички щастливи и превъзбудени хора, повечето от които с мотори, дали заради разредения въздух – не знам.








Чанг ла (Chang La) се намира на 5 360 м.н.в. и се води за втория най-висок проход за превозни средства в света. Не съм проверявала дали това твърдение е вярно, но е най-високият в Ладак. Снимка: Петър Паунчев



Като цяло пътищата, на които имаше асфалт бяха перфектни. Наистина перфектни. Правят се и се поддържат от The Border Roads Organisation (BRO). Табелите обаче бяха тези, които очаквахме с нетърпение след всеки завой:  https://www.scoopwhoop.com/entertainment/witty-road-signs/

И по най-дивите места виждахме хора, които работиха по пътищата. Не беше рядкост да подминем и групи, които метат асфалта в нищото, за да го почистят от падналите вечерта ситни камъчета. Нашите магистрали ми изглеждат сега като второкласни забравени от години пътища без поддръжка. Там се строи постоянно. Вероятно до пет години няма да има черни пътища в Ладак.





За мащаб в долния десен ъгъл - дървета.


Снимка: Петър Паунчев

Снимка: Петър Паунчев

Снимка: Петър Паунчев







Няма коментари: